Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Cukier czy trucizna?

Collapse
X
Collapse
  •  

  • Cukier czy trucizna?

    CukierW 1957 roku dr William Martin podjął się trudnego wyzwania odpowiedzieć na pytanie: Kiedy żywność jest żywnością, a kiedy staje się trucizną?



    Szukając odpowiedzi dr Martin doszedł do wniosku, że cukier rafinowany stanowi truciznę dla organizmu ludzkiego, gdyż został pozbawiony swej siły witalnej, witamin i minerałów. Ciało nie jest w stanie przyswajać oczyszczone węglowodany pozbawione całkowicie witamin i minerałów, dlatego też całkowity metabolizm węglowodanów w tej postaci nie jest możliwy. W końcu powstają toksyczne związki takie jak kwas pirogronowy, które powodują zmiany w organiźmie, zwłaszcza zakłócają normalne oddychanie komórek nie otrzymujących wystarczająco tlenu aby przeżyć. Kwas pirogronowy akumuluje się w mózgu i systemie nerwowym.

    Oprócz tego, że cukier dostarcza tylko same puste kalorie, dodatkowo pozbawia poprzez swoje właściwości organizm cennych witamin i minerałów.

    Spożycie cukru każdego dnia powoduje ciągłe zakwaszenie i żeby naprawić sytuację wzrasta zapotrzebowanie na witaminy i minerały, w efekcie aby zabezpieczyć krew, z kości i zębów pobiera się duże iłości wapnia, co powoduje ogólny upadek i zmęczenie.

    Nadmierne spożycie cukru wplywa na każdy organ. Najpierw cukier się magazynuje w postaci glikogenu w wątrobie. Kiedy zdolności wątroby są wyczerpane, cukier w postaci kwasów tłuszczowych odkłada się w mniej aktywnych miejscach, takich jak pośladki, brzuch i piersi. Następnie organizm traci możliwość odpowiedniego reagowania w sytuacjach krytycznych, takich jak zmiana temperatury, bakterie, komary itd. Pogarsza się ogólny stan zdrowia.

    Efekty nieporządane:
    *wzrost kwasowości krwi
    *pozbawia organizm minerałów (głównie wapnia)
    *wytwarza kwasy tłuszczowe
    *utrata pamięci
    *senność



    Żródła:
    www.laleva.cc
    www.nexusmagazine.com
    http://www.guardian.co.uk/internatio...940287,00.html
      Posting comments is disabled.

    Latest Articles

    Collapse

    • Odkryj Aspartam na nowo!
      N@t@
      Ten pożyteczny artykuł jest oparty o informacje z laleva.cc (jest to strona która już od ponad 10 lat reprezentuje prawa konsumenta). Przedstawione poniżej informacje stanowią treść artykułu Marca Golda, który to nie tylko przedtsawił toksyczność substancji, ale też tło jej zatwierdzenia przez Agencję ds. Żywności i Leków FDA.

      Do 1981 roku aspartam nie został zatwierdzony do stosowania w żywności. Od ponad ośmiu lat FDA (Food and Drug Administration) nie dawała zgody na stosowanie...
      09-09-10, 02:39 PM
    • Cukier czy trucizna?
      N@t@
      W 1957 roku dr William Martin podjął się trudnego wyzwania odpowiedzieć na pytanie: Kiedy żywność jest żywnością, a kiedy staje się trucizną?



      Szukając odpowiedzi dr Martin doszedł do wniosku, że cukier rafinowany stanowi truciznę dla organizmu ludzkiego, gdyż został pozbawiony swej siły witalnej, witamin i minerałów. ...
      08-09-10, 02:48 PM
    • Przekąski - nasz grzech główny. Czym je zastąpić?
      lala
      Często w pracy, podczas nauki albo przed komputerem mamy ochotę coś przekąsić. Niekwestionowanym wrogiem nr 1 wszystkich podjadaczy jest oczywiście telewizor. Powstrzymanie się od zjedzenia czipsów podczas meczu albo pudełka czekoladek czasie seansu komedii z Hugh Grantem bywa zadaniem niemal niewykonalnym. Według dietetyków, podjadanie między posiłkami to jeden z grzechów głównych wszystkich tych, którzy co roku od 1 stycznia przechodzą na dietę.

      Sprawdźmy jednak, co możemy...
      30-08-10, 02:22 PM
    • Eyewear, czyli eyeglasses
      sergio
      Twoje oczy potrzebują ochrony nie tylko latem, ale też zimą. Wiadomym jest, że dużo łatwiej i taniej jest zapewnić naszym oczom odpowiednią ochronę, niż leczyć je póżniej.
      Co może zapewnic naszym oczom taką “protekcję”? Należy zaopatrzyć się w okulary przeciwsłoneczne.

      Eyewear to nie jest tylko styl i wygląd, lecz twoje zdrowie, uroda i piękność.



      Okulary świadczą też o statusie i guście posiadacza. Ale kupując drogie okulary tak na prawdę nie tylko status ma znaczenie. Tanie plastikowe okulary bez ochrony UV mogą poważnie zagrażać zdrowiu twoich oczy. Kupując okulary w sklepie firmowym, które są zrobione ze specjalengo szkla, masz pewność, że zrobiłaś dobry krok w kierunku dobrego samopoczucia.
      ...
      25-06-10, 06:53 PM
    Working...
    X