Mam 35 lat, palę papierosy i szukam antykoncepcji hormonalnej. Lekarka powiedziała że tabletki dwuskładnikowe są dla mnie przeciwwskazane i zaproponowała tylko progestagen. Dlaczego palenie ma tutaj znaczenie i czy antykoncepcja progestagenowa jest tak samo skuteczna?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Wybór antykoncepcji hormonalne
Collapse
X
-
Lekarka ma absolutną rację i to jest kwestia bezpieczeństwa a nie ostrożności na wyrost. Estrogeny zawarte w tabletkach dwuskładnikowych zwiększają ryzyko zakrzepicy żylnej i tętniczej a u palaczek po 35 roku życia to ryzyko jest znacząco wyższe bo palenie samo w sobie jest czynnikiem ryzyka sercowo-naczyniowego. Połączenie estrogenów z paleniem po 35 roku życia to kontraindikacja wymieniona w standardach medycznych i każdy ginekolog powinien ją respektować. Antykoncepcja oparta wyłącznie na progestagenie nie zawiera estrogenów i nie niesie ze sobą tego zwiększonego ryzyka zakrzepowego. Jest przy tym równie skuteczna przy regularnym stosowaniu jak tabletki dwuskładnikowe. Dostępne są też inne opcje progestagenowe jak spirala hormonalna czy implant podskórny które działają długoterminowo i są bardzo skuteczne. Warto przy okazji zapytać lekarza o rzucenie palenia bo to zmienia profil ryzyka i po zaprzestaniu palenia opcje antykoncepcyjne się poszerzają. Więcej o opcjach antykoncepcji i ich profilu bezpieczeństwa znajdziesz na www.gedeonrichter.pl.
Najnowsze wątki
Collapse
-
Mam 35 lat, palę papierosy i szukam antykoncepcji hormonalnej. Lekarka powiedziała że tabletki dwuskładnikowe są dla mnie przeciwwskazane i zaproponowała...
-
Channel: Tryb Życia
Wczoraj, 12:00 PM -
-
Dziewczyny, co sprawdza się najlepiej na nadmiar skóry na górnych powiekach, bo moje spojrzenie straciło świeżość i wyglądam na niewyspaną nawet...
-
Channel: Kosmetyki
22-06-26, 09:25 AM -
-
Wczoraj stwierdziłam że nie mam dowodu osobistego, pewnie wypadł mi z torebki w centrum handlowym. Zgłosiłam na policję ale znajoma mówi że sama...
-
16-06-26, 02:46 PM -
-
Choruje na endometriozę.
Biorę tabletki jednoskładnikowe.
Mam torbiel na jajniku endo.
Mam również mięśniaki.
W czym problem?...-
15-06-26, 01:25 PM -
-