Czy ktoś z Was miał bardzo nasilone łuszczenie skóry głowy, takie, że nic już nie pomagało? Mam łuszczycę od lat, ale tym razem wysyp jest wyjątkowo silny. Zastanawiam się, czy próbować jeszcze metod naturalnych, czy już przejść na leki immunosupresyjne. Jak sobie radzicie z dużymi ogniskami?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Jak opanować duże wysypy łuszczycy skóry głowy – naturalnie czy lekami?
Collapse
X
-
Ja mam łuszczycę od ponad 12 lat i u mnie jest tak: przy mniejszych ogniskach radzę sobie dziegciem, lampą UVB (chodzę na NFZ) i mocnym natłuszczaniem. Ale gdy wysyp jest duży i nie do opanowania – wtedy dopiero sięgam po leki immunosupresyjne. W międzyczasie dbam o skórę, żeby nie wracała tragedia: szampon Psorisel i płyn Psorisel na noc pomagają utrzymać głowę w ryzach między nawrotami.
-
Ja od lat lecę naturalnie – zioła, napary, kąpiele w soli Epsom. W moim przypadku działa. Skórę traktuję zarówno od zewnątrz, jak i od środka: probiotyki, błonnik, maści z glistnikiem, żywokostem. Czasem dorzucę coś z apteki, żeby podtrzymać efekt, np. emulsję Psorisel na podrażnienia. Ale to wszystko wymaga dyscypliny – żadnych cudów po tygodniu.
Comment
-
Ja do kąpieli używam Isana Med z Rossmanna – wszystkie trzy rodzaje, czerwony najpierw na łuskę, potem reszta na wyciszenie. Na głowę mam rotację trzech szamponów: Psorisel, Pharmaceris (zielony) i jeszcze jeden biały, którego nazwy już nie pamiętam. Na razie mam trzy miesiące spokoju. Ale wiem jedno – jak odpuszczam pielęgnację, wszystko wraca.
Comment
Najnowsze wątki
Collapse
-
Możecie polecić dobre polskei marki ubrań? W jakich sklepach sie zaopatrujecie jeśli chodzi o ubrania?...
-
Channel: Ubrania
Wczoraj, 04:17 PM -
-
Jak w temacie, jakieś pomysły na przekąski dla maluszków?
I zabawy?...-
Channel: Tryb Życia
28-10-25, 01:43 PM -
-
Czy możecie polecić coś na atopowe zapalenie skóry głowy? Dodam, ze chodzi tutaj o duże swędzenie....
-
Channel: Włosy
28-10-25, 12:56 PM -
-
Cześć dziewczyny, coś dobrego na łupież bo chyba oszaleje ?
-
Channel: Mama i Dziecko
28-10-25, 11:38 AM -
-
Hej dziewczyny ???? Czy depilacja laserowa faktycznie działa, czy to tylko marketing? Myślę o zrobieniu pach, bo mam problem z wrastającymi włoskami...
-
Channel: Kosmetyki
23-10-25, 09:36 AM -

Comment