Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

napiwek w restauracji

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• napiwek w restauracji

Jak to z nim jest ... Jak chodzę z rodzicami, oni zawsze zostawiają napiwek. Ale jak idę sama , tj. ze znajomymi, tooo... Wiadomo, że nie zarabiamy aż tak dużo, żeby to zaraz rozdawać... Czy trzeba zawsze bezwzględnie zostawiać napiwek? Jakiej wysokości?
    Poza tym.. Słyszałam w telewizji, że niektóre restauracje doliczają sobie serwis do rachunki i .. Skąd mam wiedzieć , że nie będę płacić dwa razy? Poza tym... Przecież kelnerzy i tak dostają pensję... Jak wy się zachowujecie idąc do restauracji??

Zdecydowanie należy zostawiać napiwek. Ale...może tak: tym, którzy na to zasługują. Wiadomo, ze jeżeli kelner nas olewa, długo nie przychodzi mimo, że jest mało ludzi, albo jest nieuprzejmy, to nie mamy co go za to nagradzać, ale system napiwków jest wg mnie bardzo ważny. Mobilizuje do pracy przy kliencie i jest to pewien bonus, forma wynagrodzenia za staranie- przyjemne, na prawdę polecam dawać.

Dostają pensję, zgadzam się, ale też zależy od restauracji, w niektórych stawka godzinowa jest tak niska, że napiwki to jedyny ratunek dla kelnerów.

a ile? zależy. jeśli idziesz sama na lunch, to myślę że i dwoma złotymi nie pogardzą jak idziecie paczką, to czemu nie zrzucić się po złotówce- już się uzbiera miły napiwek

także ja jestem zdecydowanie za. Sama jestem studentką i rozumiem ból oszczędzania na wszystkim co się da, ale znam problem też i od drugiej strony, więc zawsze staram się coś zostawiać.

pozdr

Comment

Mnie zawsze uczono, że napiwek powinien wynosić 10% kwoty, na jaką wystawiono nam rachunek... Tego się mniej więcej trzymam

Comment

bardzo Was zachęcam do pozostawiania napiwków, ponieważ kelnerskie pensje są naprawdę bardzo niskie ! lwią część ich wynagrodzenia stanowią właśnie tipy pozostawiane przez klientów ! oczywiście byłoby idealnie, gdyby każdy zadowolony gość zostawiał te umowne 10 % w wyznaczonym na to koszyczku, ale czasem liczy się chociaż gest w postaci przysłowiowej złotówki. już taka kwota podnosi kelnerowi stawkę godzinową !

Comment

Ciekawostki

Collapse

Glamourina
        Glamourina pokazuje swoje stylizacje, skomentuj je TUTAJ.
        masaż tantryczny warszawa

Najnowsze wątki

Collapse

Working...
        X