słyszałam, iż każda kobieta powinna regularnie poddawać się temu badaniu, aby uniknąć raka szyjki macicy, ale niestety niewiele wiem na jego temat. orientuję się, że powinnam zgłosić się z nim do ginekologa, ale nie wiem czy każdy lekarz tej specjalizacji może je przeprowadzać ? czy są one bardzo drogie ? jaki jest ich przebieg ? czy należy się do nich jakoś odpowiednio przygotować ? proszę, pomóżcie !
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
cytologia
Collapse
X
-
ostatnio się zglosilam z tą "prośbą" do gineakologa,a ona na to powiedzial, ze majac 20 lat nie ma co się martwić. a ty myslisz ze warto? bo wydaje mi sie ze on poprostu nie chcial mi robic tego badania ze wzgledu na koszty, moze muszę nacisnąc i dla swego zdrowia jednak poddać się temu badaniu.
-
znalazłam ostatnio artykuł, który pomoże rozwiać Wasze wątpliwości, zajrzyjcie:
Cytologia ratuje życie
z tego wynika, że badaniu powinny poddać się kobiety po 25 roku życia, a jeśli wynik okazał się pomyślny powtarzać je co trzy lata, mam rację ?
Comment
-
Tak zgadzam się z wami, ale inne badania rutynowe są tak samo ważne. Mówie rutynowe, ale w Polsce lekarze nie za bardzo lubią zlecać badania, zwłaszcza jeśli są specyficzne.
Jest to bardzo denerwujące słyszeć od lekarzy, jak mówią:
Nie ma po co robić tych badań jeśli nie ma dolegliwości!
ale jest prawie w normie, nie ma czego się martwić
Dziewczyny... nakażcie waszym lekarzą, żeby dali wam skierowanie na przynajmniej następujące badania (zwłaszcza jeśli macie ubezpiecznie i macie je za darmo):
- Progesterone
- Estradiol (Estrogen)
- Testosteron
- DHEA-S
- Cortisol
- Melatonin
- Osteoporosis Risk Evaluation (badanie moczu)
- Kombinacja minerałów i toxiny (badanie włosów)
Macie więcej info na tej stronie: Diagnostic Testing :: Health-Science.Com ::
Comment
Najnowsze wątki
Collapse
-
Higiena w salonie kosmetycznym jest kluczowa. Zwróć uwagę na czystość pomieszczeń, narzędzi i produktów, które są używane. Upewnij się, że...
-
Channel: Przyjęcie - Restauracja - Samochody
06-10-24, 11:10 PM -
-
Czasami najlepsze prezenty to te, które mają znaczenie sentymentalne. Może to być coś, co przypomina o wspólnych chwilach, na przykład album ze...
-
Channel: Przyjęcie - Restauracja - Samochody
06-10-24, 11:08 PM -
Comment