Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

dermatillomania

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• dermatillomania

ostatnio przez przypadek dowiedziałam się o takim zjawisku/chorobie.
    dla tych, którzy jeszcze się z tym nie zetknęli powiem, że polega to na tym, że niektórzy ludzie h... jakby to powiedzieć .. mają obsesję na punkcie swojej skóry. czyli np. każda krostka musi być natychmiast usunięta. osoby te kaleczą nieustannie swoją skórę zarówno paznokciami, jak i innymi przedmiotami (wiem, że to brzmi, jak kpina..). potem na ich skórze powstają liczne rany, każdy strupek natychmiast zostaje zdrapany... mówiac krótko , to rodzaj nerwicy natręctw. niektórzy zaliczają także do tego obgryzanie paznokci. ale to w porównaniu problemem , ktory opisałam wyzej, to.. to jest chyba nic.
    moje pytanie jest takie, czy macie do czynienia z takimi osobami? chciałabym dowiedzieć się więcej o tej chorobie i o skali problemu. w internecie natknęłam się na forum dla osób dotkniętych tym zjawiskiem i powiem szczerze, że byłam mocno zszokowana... macie kogoś takiego w swoim otoczeniu? a może wiecie na ten temat więcej i mozecie sie tym ze mną podzielic???

ciekawa choroba, wydaję mi się że możesz mnie zaliczyc to jej grona, chociaż ja mogę sie powstrzymać, no i tylko czasami się przykładam do swojej cery, aby pozbyc się niepotrzebnej krostki. na pewno jest to problem z psychiką, ale jestem ciekawa jak to się leczy, ja myslę że warto wziąć siebie w ręcę i się opanować, aby nie doszło do choroby na tym tle.

Comment

Ja mam wlasnie taki problem.I trudno mi nawet wytlumaczyc skad to sie bierze.Chyba z braku akceptacji samego siebie.
      Od bardzo dawna ''znecam'' sie nad wlasna twarza, poniewarz mam bardzo duzo wagrow i kropek.Ale o swojej chorobie dowiedzialam sie dopiero nie dawno.Probuje z tym walczyc ale narazie roznie to wychodzi...

Comment

Ciekawostki

Collapse

Glamourina
      Glamourina pokazuje swoje stylizacje, skomentuj je TUTAJ.
      masaż tantryczny warszawa

Najnowsze wątki

Collapse

Working...
      X