Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

latte <3

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• latte <3

witam,
    uwielbiam kawę latte , zwłaszcza z karmelem iiii zastanawiam się, czy mogłabym zrobić taką w domu. albo przynajmniej coś, co by takie latte przypominało...

macie jakies pomysły? można ubić to mleko jakimiś domowymi metodami, czy niezbędna jest do tego ta wielka maszyna?

a i jak już je ubiję, to co się dalej robi, żeby powstały takie warstwy?

ah, uwielbiam latte!! zarówno pić jak i robić od kiedy się nauczyłam robienie takiej prawdziwej latte z warstwami opiera się na wykorzystaniu różnicy temperatur poszczególnych warstw. Jeśli masz do tego "tą wielką maszynę" to sprawa wygląda tak, że podgrzewasz mleko (tym czymś, co robi też pianę), wlewasz do szklanki około 1/2 mleka, następnie robisz piankę i nakładasz ją na nalane mleko. punkt trzeci to gorące, świeżo zaparzone espresso. musisz je delikatnie wlewać- powoli, ale zdecydowanie i... tadaam powinno wyjść. mała uwaga- mleko nalane jako pierwsze musi być chłodniejsze od pianki i od espresso. Dlatego się tak rozdziela pięknie

Aha i jeśli chodzi o robienie latte w domu, to ja piankę robiłam mikserem. Zadziwiająco dobrze wychodzi.

Polecam też mrożoną latte- do zimnego mleka wrzucasz kostki lodu, na to pianka a potem espresso do środka

Comment

Kala, jak długo trzeba ubijać mleko mikserem?? Próbowałam dzis to zrobić i po 5 minutach mleko wciąż było płynne

Comment

może źle to robisz? weź sobie niezaduże naczynie i wlej tylko trochę mleka, a mikser ustawiaj tak, żeby jego łopatki nie były całkowicie w mleku, tylko żeby je tak hm..trzepały. i wtedy mniej niż minuta wystarczy. Kwestia wyczucia odpowiedniego ułożenia miksera
        powodzenia!

Comment

Ciekawostki

Collapse

Glamourina
        Glamourina pokazuje swoje stylizacje, skomentuj je TUTAJ.
        masaż tantryczny warszawa

Najnowsze wątki

Collapse

Working...
        X