Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

o co chodzi z jasnym/ciemnym pieczywem?

Collapse
X
 
  • Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

  • o co chodzi z jasnym/ciemnym pieczywem?

    dlaczego ostatnio się mówi, ze to białe jest takie szkodliwe i nalezy jeść jak najczęściej (a najlepiej zawsze) ciemne?
    dlaczego i jak wpływa na cerę i naszą sylwetkę?
    i czy to jest tak, że to jasne pieczywo szkodzi? czy po prostu lepiej jeść ciemne, bo jest zdrowsze? i co w tym przypadku dokładnie oznacza słowo "zdrowsze"?
    pytam, ponieważ uwielbiam bagietki i różnego rodzaju bułeczki, np. włoskie i .. moje śniadania bardzo straciłyby na smaku, gdybym zamieniła je na ciemne pieczywo...

  • #2
    Chodzi o indeks glikemiczny. Jeszcz niedawno uważano, że to kalorie przyczyniają się do nadwagi. Teraz każdy dietetyk Ci powie, że to insulina odpowiada za tworzenie tkanki tłuszczowej. Dlatego tak ważny jest indeks glikemiczny potraw które jemy. Im niższy jest indeks glikemiczny spożywanego produkty, tym lepiej dla sylwetki, natomiast nieważna jest ilość tego co jesz, tylko "jakość". No i to ciemne (razowe, bez dodatku zwykłej mąki pszennej) jest idealne pod tym względem, bo ma o wiele niższy indeks glikemiczny (szybkość uwalniania się węglowodanów w organiźmie). Po zjedzeniu białego pieczywa czujesz się najedzona, ale to tylko na chwilę, bo stęrzenie cukru we krwi gwałtowne rośnie, ale tak samo gwałtownie spada - w effekcie sięgasz po kolejną porcję. Kiedy jesz ciemne pieczywo cukier uwalnia się stopniowo i czujesz się na długo najedzona.

    Comment

    Ciekawostki

    Collapse

    Glamourina
    Glamourina pokazuje swoje stylizacje, skomentuj je TUTAJ.
    masaż tantryczny warszawa

    Najnowsze wątki

    Collapse

    Working...
    X