Ostatnio byłam na grillu w lesie. Wyciągnęłam z ciała 3 kleszcze (mam nadzieję, że nie zostawiły mi główek i tym samym jadu). Czy jest sens teraz się szczepić na boreliozę? Bo bardzo się boję, że mogły mi coś takiego przynieść ;/ Jakie jest prawdopodobieństwo, że kleszcz, który ugryzie, przenosi właśnie boreliozę?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Szczepionka na boreliozę
Collapse
X
-
Nie ma co się za wcześnie bać Kleszcze się zdarzają. Po pierwsze- obserwuj miejsce ugryzienia kleszczy. Jeśli zaczerwienienie wokół ugryzienia będzie utrzymywać się przez dłuższy czas, albo co gorsza będzie się powiększać to niezwłocznie udaj się do lekarza pierwszego kontaktu. Trudno tutaj mówić o prawdopodobieństwie- na pewno są jakieś statystyki, ale kleszcz po pierwsze- mógł nie zdążyć Cię "ugryźć" czyli nie wstrzyknął Ci jadu, równie dobrze mógł wcale tej boreliozy nie mieć.
Jeśli masz jakieś obawy- udaj się do lekarza, on Ci wszystko dokładnie wyjaśni. Co do szczepień...to już chyba "po ptokach". i z tego co kojarzę na kleszcze szczepi się tylko w jakichś konkretnych miesiącach żeby było skutecznie.
Najnowsze wątki
Collapse
-
Higiena w salonie kosmetycznym jest kluczowa. Zwróć uwagę na czystość pomieszczeń, narzędzi i produktów, które są używane. Upewnij się, że...
-
Channel: Przyjęcie - Restauracja - Samochody
06-10-24, 11:10 PM -
-
Czasami najlepsze prezenty to te, które mają znaczenie sentymentalne. Może to być coś, co przypomina o wspólnych chwilach, na przykład album ze...
-
Channel: Przyjęcie - Restauracja - Samochody
06-10-24, 11:08 PM -
Comment