Ostatnio byłam na grillu w lesie. Wyciągnęłam z ciała 3 kleszcze (mam nadzieję, że nie zostawiły mi główek i tym samym jadu). Czy jest sens teraz się szczepić na boreliozę? Bo bardzo się boję, że mogły mi coś takiego przynieść ;/ Jakie jest prawdopodobieństwo, że kleszcz, który ugryzie, przenosi właśnie boreliozę?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Szczepionka na boreliozę
Collapse
X
-
Nie ma co się za wcześnie baćKleszcze się zdarzają. Po pierwsze- obserwuj miejsce ugryzienia kleszczy. Jeśli zaczerwienienie wokół ugryzienia będzie utrzymywać się przez dłuższy czas, albo co gorsza będzie się powiększać to niezwłocznie udaj się do lekarza pierwszego kontaktu. Trudno tutaj mówić o prawdopodobieństwie- na pewno są jakieś statystyki, ale kleszcz po pierwsze- mógł nie zdążyć Cię "ugryźć" czyli nie wstrzyknął Ci jadu, równie dobrze mógł wcale tej boreliozy nie mieć.
Jeśli masz jakieś obawy- udaj się do lekarza, on Ci wszystko dokładnie wyjaśni. Co do szczepień...to już chyba "po ptokach". i z tego co kojarzę na kleszcze szczepi się tylko w jakichś konkretnych miesiącach żeby było skutecznie.
Najnowsze wątki
Collapse
-
Zależy mi, żeby firmowe gadżety wyglądały trochę bardziej „premium”. Robimy sporo dla klientów z segmentu B2B i nie chcę rozdawać czegoś,...
-
Channel: Tryb Życia
26-03-25, 06:23 PM -
-
Babeczki robicie same paznokcie czy jednak wolicie iść do kosmetyczki?
-
Channel: Paznokcie
26-03-25, 02:37 PM -
-
Nie przepadam za typowymi zagłówkami przy łóżku, ale w sypialni chciałabym mieć coś, co trochę zrobi wrażenie i nada klimat. Co można dać zamiast?
-
26-03-25, 08:57 AM -
-
Mamy położone tynki gipsowe twarde ale są nierówności z tynku mąż chce sam położyć gładzie. Jakie polecacie ??? I możecie krok po kroku opisać...
-
13-03-25, 01:36 PM -
-
Możecie doradzić jakiś dobry ekspres do kawy? Chodzi tutaj o zakup ekspresu do kawy do bistro
...
-
13-03-25, 12:23 PM -
Comment